Barszcz z botwinki

Przepis na zupę z młodych buraków z jajkiem.

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki z buraczkami
  • duży burak (jeśli buraczki z botwinki będą za małe)
  • 1,5 litra warzywnego lub drobiowego bulionu
  • marchew
  • 3 ziemniaki
  • pietruszka
  • 2 łyżki koperku
  • 3 łyżki białego octu winnego lub sok z cytryny
  • 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • jajka

Przygotowanie
Buraczka obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Botwinkę dokładnie płuczemy, drobno siekamy.
Do bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zagotowujemy. Dorzucamy starte buraczki, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew i pietruszkę również starte, a po 15 minutach posiekaną botwinkę. Gotujemy do miękkości warzyw.
Wlewamy ocet, wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Zupę zdejmujemy z palnika. Śmietanę mieszamy najpierw z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do niej. Mieszamy.
Barszcz podajemy z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami.