Przepis na zupę z młodych buraków z jajkiem.
Składniki:
- 1 duży pęczek botwinki z buraczkami
- duży burak (jeśli buraczki z botwinki będą za małe)
- 1,5 litra warzywnego lub drobiowego bulionu
- marchew
- 3 ziemniaki
- pietruszka
- 2 łyżki koperku
- 3 łyżki białego octu winnego lub sok z cytryny
- 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- jajka
Przygotowanie
Buraczka obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Botwinkę dokładnie płuczemy, drobno siekamy.
Do bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zagotowujemy. Dorzucamy starte buraczki, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew i pietruszkę również starte, a po 15 minutach posiekaną botwinkę. Gotujemy do miękkości warzyw.
Wlewamy ocet, wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Zupę zdejmujemy z palnika. Śmietanę mieszamy najpierw z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do niej. Mieszamy.
Barszcz podajemy z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki jajkami.
Zostaw odpowiedź