Marchewkowe placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to pyszne i proste danie na tani domowy obiad dla całej rodziny. Placki dzięki dodatkowi marchewki nabierają ładnego pomarańczowego koloru, a sos pieczarkowy smakuje do nich idealnie. To bardzo sycące, smaczne jarskie danie, które nie wymaga skomplikowanych składników.
Składniki na marchewkowe placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- duża marchew
- cebula
- jajko
- 2 łyżki mąki
- sól
Sos pieczarkowy:
- 250 g pieczarek
- cebula
- szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- 180 g śmietany 22% lub 30%
- sól, pieprz
Przygotowanie
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odcedzamy je na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę i marchew również ścieramy na drobnej tarce. Do masy dodajemy jajko, mąkę i sól. Całość mieszamy. Masę nakładamy chochlą na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoto.
W międzyczasie przygotowujemy sos pieczarkowy. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Oba składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy bulion, śmietanę i przyprawy. Całość dusimy 10-15 minut, aby sos się nieco zredukował i zgęstniał.
Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie podajemy polecane sosem.
Świetne placuszki, skusiłabym się na porcyjkę 🙂