Ciasto jogurtowe

Przepis na bardzo proste i szybkie ciasto.

Składniki:

  • kubeczek jogurtu (naturalnego lub owocowego)
  • 3 jajka
  • 1/5 kubeczka cukru (kubeczki po jogurcie)
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 kubeczek oleju
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 250 ml śmietanki 30%
  • opakowanie galaretki truskawkowej


Przygotowanie
Do miseczki przekładamy jogurt (dałam truskawkowy, 280 g), a pojemnik po nim dokladnie myjemy i osuszamy. Posłuży on za miarkę. Dodajemy wszystkie skladniki (prócz galaretki i śmietany) do jogurtu i miksujemy na jednolitą masę. Blachę smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto i pieczemy około 40 min w temperaturze 200-220st C. Śmietanę ubijamy, galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją ze śmietaną i wykładamy na przesudzone ciasto.

 ciasto_jogurtowe