Przepis na bardzo proste i szybkie ciasto.
Składniki:
- kubeczek jogurtu (naturalnego lub owocowego)
- 3 jajka
- 1/5 kubeczka cukru (kubeczki po jogurcie)
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubeczek oleju
- łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 250 ml śmietanki 30%
- opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie
Do miseczki przekładamy jogurt (dałam truskawkowy, 280 g), a pojemnik po nim dokladnie myjemy i osuszamy. Posłuży on za miarkę. Dodajemy wszystkie skladniki (prócz galaretki i śmietany) do jogurtu i miksujemy na jednolitą masę. Blachę smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto i pieczemy około 40 min w temperaturze 200-220st C. Śmietanę ubijamy, galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją ze śmietaną i wykładamy na przesudzone ciasto.
Proste i smaczne 😉