Uwielbiam jeździć do lasu na grzyby, więc jesienią zawsze mamy jakieś potrawy z grzybami. Zazwyczaj robię sos grzybowy, jednak tym razem pomyślałam o jakiejś odmianie i zrobiłam tartę.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- żółtko
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
- ½ kg leśnych grzybów
- 2 łyżki cebulki prażonej
- 3 łyżki masła
- 100 ml śmietany
- Sól, pieprz, tymianek
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, przyprawy i żółtko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie kroimy grzyby, smażymy na maśle (można je również najpierw podgotować w osolonej wodzie), przyprawiamy. Kiedy woda z grzybów wyparuje, dodajemy śmietankę i jeszcze przez chwilę dusimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formę wylepiamy ciastem i wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni dodajemy farsz grzybowy, posypujemy cebulką i startym serem żółtym. Zapiekamy kolejne 20 minut.
Zostaw odpowiedź