Dania główne

Warzywa w sosie curry – przepis na wegańskie curry

Warzywa w sosie curry to przepis na dietetyczny, zdrowy, wegański obiad. To szybkie danie podajemy z ulubionym ryżem np. basmati lub makaronem ryżowym. Do jego przygotowania można wykorzystać w zasadzie dowolne warzywa jakie macie pod ręką czy to świeże czy mrożone.

 

Składniki na warzywa w sosie curry:

    • marchew
    • cebula
    • papryka
    • kawałek kalafiora
    • pół szklanki soczewicy czerwonej
    • pół szklanki fasolki szparagowej (miałam mrożonkę)
    • pół szklanki groszku (też miałam mrożony)
    • półtora szklanki bulionu warzywnego
    • 2 łyżki czerwonej pasty curry
    • 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy
    • 150 g orzechów nerkowca
    • łyżka oleju rzepakowego
    • przyprawy: curry, imbir, papryka ostra, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka, marchew i paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Soczewicę gotujemy w szklance wody przez około 15 minut. Kalafior gotujemy na parze. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej cebulę. Następnie dodajemy marchew i smażymy kilka minut. Potem dodajemy inne warzywa: paprykę, fasolkę i groszek. Całość smażymy, aż warzywa będą miękki. Bulion mieszamy z mąką i pastą curry. Całość wlewamy na patelnię. Dodajemy ugotowaną soczewicę i kalafiora. Całość dusimy jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca.

 

Warzywa w sosie curry – przepis na wegańskie curry

Zobacz inne przepisy na dania wegańskie:

Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit)

Pasztet warzywny z kaszą jaglaną (wegański i bezglutenowy)

Ryż po meksykańsku (wege i fit)

Kaszotto z warzywami (300 kcal)

Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański)

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

2 dni ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

4 dni ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

6 dni ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago

Ciasto Makowa Pokusa z wiśniami i kremem śmietankowym

Delikatny biszkopt z makiem, lekko kwaskowe wiśnie w galaretce i puszysty krem śmietankowy – to…

2 tygodnie ago

Pstrąg zapiekany z warzywami i masłem czosnkowym

Pstrąg zapiekany z warzywami to prosty i pyszny pomysł na lekki obiad prosto z piekarnika.…

2 tygodnie ago