Warzywa w sosie curry – przepis na wegańskie curry
Warzywa w sosie curry to przepis na dietetyczny, zdrowy, wegański obiad. To szybkie danie podajemy z ulubionym ryżem np. basmati lub makaronem ryżowym. Do jego przygotowania można wykorzystać w zasadzie dowolne warzywa jakie macie pod ręką czy to świeże czy mrożone.
Cebulę kroimy w piórka, marchew i paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Soczewicę gotujemy w szklance wody przez około 15 minut. Kalafior gotujemy na parze. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej cebulę. Następnie dodajemy marchew i smażymy kilka minut. Potem dodajemy inne warzywa: paprykę, fasolkę i groszek. Całość smażymy, aż warzywa będą miękki. Bulion mieszamy z mąką i pastą curry. Całość wlewamy na patelnię. Dodajemy ugotowaną soczewicę i kalafiora. Całość dusimy jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca.
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
Zapiekane sakiewki z kurczaka to prosty, a jednocześnie efektowny pomysł na obiad dla całej rodziny.…