Warzywa w sosie curry – przepis na wegańskie curry
Warzywa w sosie curry to przepis na dietetyczny, zdrowy, wegański obiad. To szybkie danie podajemy z ulubionym ryżem np. basmati lub makaronem ryżowym. Do jego przygotowania można wykorzystać w zasadzie dowolne warzywa jakie macie pod ręką czy to świeże czy mrożone.
Cebulę kroimy w piórka, marchew i paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Soczewicę gotujemy w szklance wody przez około 15 minut. Kalafior gotujemy na parze. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej cebulę. Następnie dodajemy marchew i smażymy kilka minut. Potem dodajemy inne warzywa: paprykę, fasolkę i groszek. Całość smażymy, aż warzywa będą miękki. Bulion mieszamy z mąką i pastą curry. Całość wlewamy na patelnię. Dodajemy ugotowaną soczewicę i kalafiora. Całość dusimy jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca.
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
Delikatny biszkopt z makiem, lekko kwaskowe wiśnie w galaretce i puszysty krem śmietankowy – to…
Pstrąg zapiekany z warzywami to prosty i pyszny pomysł na lekki obiad prosto z piekarnika.…