Przepis na niezwykle prosty deser, kiedy najdzie nas niespodziewana ochota na coś słodkiego. W pół godziny można wyczarować pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem. Kruszonka jest opcjonalna, choć ja ją bardzo lubię.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ulubiony dżem ( u mnie jabłkowy)
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 25 g masła
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty. Układamy na papierze do pieczenia. Na środek kwadratów nakładamy po łyżce dżemu. Mąkę, cukier i miękkie masło łączymy w miseczce do uzyskania grudkowatej faktury i taką kruszonką posypujemy ciastka. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min do uzyskania złotego koloru ciasta.
Chętni bym spróbowała. 🙂