Focaccia jest to rodzaj włoskiego pieczywa. Można ją przygotować bez żadnych dodatków, z ziołami, pomidorami koktajlowymi czy innymi ulubionymi dodatkami. Ja zrobiłam focaccię z oliwkami, miętą i suszonymi pomidorami i podałam ją z sosem jogurtowym.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 2/3 szklanki wody (125 ml)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- opakowanie suszonych drożdży
- ok 100 g czarnych oliwek
- garść suszonych pomidorów w oliwie
- łyżeczka suszonej mięty
- garść listków mięty (niekoniecznie)
- tymianek
- pieprz
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i suszoną miętą, następnie dodajemy oliwę i wlewamy wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po ok godzinie ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto obficie skrapiamy oliwą i rozkładamy równomiernie pokrojone w plasterki oliwki i suszone pomidory. Posypujemy tymiankiem i pieprzem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na mniej więcej 20-30 minut.
Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany. Na upieczonym cieście układamy listki mięty.
Z miętą musiała ciekawie smakować 🙂