Chleb żytni
To pierwszy chleb jaki w życiu upiekłam. Zrobiłam go na drożdżach, a nie zakwasie – pomyślałam, że na pierwszy raz nie będę rzucać się na głęboką wodę. Zresztą zakwas robi się kilka dni, a mnie nie chciało się tyle czekać.
Składniki na chleb żytni:
Przygotowanie
W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki wody. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do drugiej miski wsypujemy obydwie mąki, ziarna, płatki i sól i mieszamy. Do sypkich produktów dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (w okresie grzewczym stawiam je kolo grzejnika).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, lekko wyrównujemy ciasto i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia.
Gdy chleb podrośnie możemy posypać go ziarnami i pieczemy 1-1,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200°C .
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Witam, Przepis na chleb zytni z ziarnami....wydaje mi sie interesujacy do zrobienia, ale nie przemawia do mnie opakowanie swiezych drozdzy. Ile to jest w gramach. Sa rozne opakowania drozdzy...mozna je kupic rowniez w piekarni na wage ( w Holandii),w sklepie spozywczym nigdzie nie dostane.Tak wiec prosze o podanie konkretnej wagi drozdzy.
Dziekuje i pozdrawiam ,
Opakowanie to ok 50 g, ale to zależy właśnie od producenta, zazwyczaj na opakowaniu jest napisane na jaką ilość mąki powinno wystarczyć i na to najlepiej patrzeć.