Brukselka z pieczarkami w śmietanie (277 kcal)

Pyszna, wegetariańska potrawa na lekki obiad albo ciepłą kolację. Podajemy z ryżem, ziemniakami, makaronem lub pieczywem.

Poza tym chciałabym polecić wszystkim czosnek niedźwiedzi. Jest pyszny, lecz raczej mało popularny. Świerzy ciężko dostać, ja zaopatrzyłam się w paczuszkę suszonego. Poza tym, że służy jako bardzo aromatyczna przyprawa, podobno obniża cholesterol i  ciśnienie krwi, poprawia krążenie, działa bakteriobójczo, oczyszcza organizm i pobudza jelita do pracy.

Składniki:

  • 400 g brukselki
  • 250 g pieczarek
  • średnia papryka czerwona
  • 180 ml śmietany 30%
  • kilka suszonych pomidorów drobno posiekanych
  • sól, pieprz, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa, mięta, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie
Brukselkę myjemy, oczyszczamy, większe przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w spore plastry, podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich sok. W połowie smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy brukselkę, śmietanę, pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu aż sos uzyska kremową konsystencję.

brukselka