Pierwszy raz przyrządzałam rekina. Mięso jest dobre, bez ości, choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie.
Składniki (2 porcje):
- 2 steki z rekina
- sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany
- łyżka soku z cytryny
- 4 plastry cytryny
Spaghetti:
- makaron spaghetti (ok 150 g)
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- oliwa
- suszona natka pietruszki (świeża też może być)
Salsa:
- 2 pomidory
- brzoskwinia (dałam z puszki)
- kolendra
- sól, pieprz
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Steki rozmrażamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie układamy na nich po 2 plastry cytryny, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C.
Makaron gotujemy w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy makaron i pietruszkę. Mieszamy dokładnie i wykładamy na talerze.
Pomidory kroimy w kostkę (usuwamy nasiona), brzoskwinię również. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy kolendrę, przyprawy, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy.
Zostaw odpowiedź