Ajapsandali (201 kcal)

Ajapsandali to gruzińska potrawa warzywna. Są różne jej warianty, ale zawsze opiera się na bakłażanie (można dodać do niej jeszcze np ziemniaki). Jest pyszna, lekka i aromatyczna.

Składniki (2 porcje):

  • bakłażan

  • duża cebula

  • czerwona papryka

  • 2 jędrne pomidory

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • chili w proszku lub ostra papryka

  • sól morska, świeżo mielony pieprz

  • gotowa mieszanka przypraw chmeli suneli lub bazylia, majeranek, kolendra

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie
Bakłażana kroimy w dość dużą kostkę, posypujemy solą, układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na pół godziny. Paprykę kroimy na taką samą wielkość jak bakłażana, cebulę w półplasterki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy je w nim na 1 minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy je w kostkę wycinając gniazda nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż stanie się miękka, następnie dodajemy paprykę i bakłażana. Podsmażamy aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po pięciu minutach potrawę przyprawiamy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Podajemy posypane natką pietruszki.

Ajapsandali