Przepis na trójwarstwowe ciasto z biszkoptem, masą budyniowo-kokosową i pianką z owocami. Jest naprawdę bardzo pyszne i ładnie wygląda.
Składniki:
Biszkopt:
- 150 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka octu
Masa kokosowa:
- 500 ml mleka (1,5%)
- 100 g cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- budyń waniliowy
- 150 g masła
- 150 g wiórek kokosowych
Pianka owocowa:
- 200 g mrożonych owoców – (ja dałam mieszkankę do smoothie: banan, jabłko, truskawki)
- 2 galaretki (truskawkowe)
- 330 ml śmietany 30%
Ponadto:
- ok 150 g herbatników
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm, ale proponuję wziąć większą, gdyż ciasto wyszło tak wysokie, że brzegi musiałam wydłużać za pomocą folii aluminiowej, aby cię ostatnia warstwa nie wylała). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto się piecze, możemy przygotować masę budyniową. Półtora szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną i budyń. Miksujemy blenderem lub mieszamy trzepaczką. Do gotującego mleka wlewamy powoli zmiksowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie ucieramy mikserem masło, powoli dodajemy do niego zimny budyń, dalej miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i ponownie miksujemy.
Pianka owocowa: schłodzoną śmietanę ubijamy. Jeśli owoce mamy w całości, kroimy je na mniejsze kawałki. 2 galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody, wrzucamy do nich mrożone owoce i wlewamy do ubitej śmietany. Miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na pół godziny.
Na wystudzony biszkopt nakładamy masę kokosową, następnie wykładamy herbatniki i na nie wylewamy piankę owocową. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do stężenia składników.
Zostaw odpowiedź