Przepis na pyszne, mięciutkie i delikatne kluseczki na słodko. Podałam je posypane cukrem i oblane roztopionym masłem. Niezbyt dietetyczne, ale za to jakie smaczne!
Składniki (na 2 porcje):
- 250g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 2 duże ziemniaki
- szczypta soli
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia, następnie przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na purre. Ser rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy z nich ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy małe kulki, które spłaszczamy, a pośrodku robimy dołek. Do gotującej się w garnku wody wrzucamy partiami kluski i gotujemy je przez ok minutę od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.
Bardzo proszę o sprostowanie tego przepisu, który nie jest precyzyjnie podany. Co to znaczy duzy ziemniąk? taki ważący 100g to duży czy nie .Czy tych ziemniakow ma byc tyle co sera? mniej? więcej? Pozdrawiam