Najprostszy domowy barszcz biały

Wielkanoc nie może obyć się bez barszczu białego czy żurku. Dla zabieganych proponuję prosty przepis na naturalny, domowy barszcz biały – bez zakwasu oraz sztucznych „ulepszaczy”. Z tego przepisu wychodzi dość kwaśny, taki właśnie lubię, jeśli preferujecie łagodne smaki, nie dodawajcie octu.

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 400 g białej kiełbasy surowej
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • łyżka chrzanu tartego
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Kiełbasę i boczek zalewamy wodą (ok. 3-3,5 litra), dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zagotowujemy i gotujemy na wolnym gazie ok 10 min. Następnie wyjmujemy kiełbasę i boczek, zbieramy tzw. szumowiny. Do wywaru dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan – gotujemy przez chwilę. Mąkę, śmietanę, sok z cytryny i ocet łączymy ze sobą, zalewamy chochlą gorącego wywaru, mieszamy i tą mieszankę wlewamy do zupy. Zupę ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Podajemy z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem ugotowanym na twardo.

barszcz_bialy