Ponieważ nie jestem wielką miłośniczką kaszy, nie spodziewałam się, że te placuszki tak mi zasmakują. Są pyszne i bardzo syte, zdołałam zjeść tylko dwa, podane z sosem jogurtowym i surówką z młodej kapusty. Jeden placek to 263 kcal.
Składniki (9 sporych placków):
- 200 g kaszy jaglanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 100 g szpinaku (mrożonego)
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Kaszę gotujemy do lekkiego rozgotowania w osolonej wodzie. Cebulę siekamy drobno, szklimy na maśle, następnie dodajemy szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy, aż szpinak stanie się miękki. Ugotowaną kaszę, szpinak, jajka, obie mąki i przyprawy mieszamy razem.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji “Kipi kasza” na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody 🙂