Czasami lubię wracać do takich prostych, klasycznych potraw z dzieciństwa. Ryż wzbogaciłam dodatkowo o serki wiejskie, które również uwielbiam, aby wyszło jeszcze pyszniej 😉
Składniki (na 3-4 porcje):
- 3 duże i słodkie jabłka
- łyżeczka masła
- 2 torebki ryżu
- 2 serki wiejskie (light)
- 2 łyżki cukru
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w ósemki, następnie w plasterki.
Wrzucamy je na rozgrzane masło i smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieją. Dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, cukier i serki wiejskie. Mieszamy i jeszcze przez minutę smażymy.
Zostaw odpowiedź