Dietetyczne kotlety z kaszy jaglanej i brokuła (82 kcal)

Przepis na zdrowe kotlety z kaszy jaglanej i brokuła, pieczone w piekarniku czyli bez użycia tłuszczu. Jeden kotlet to 82 kcal – ja zjadłam dwa i więcej nie dałam rady, bo są bardzo sycące.

Składniki (na ok 8 dużych kotletów):

  • woreczek kaszy jaglanej (100 g)
  • ok 300 g brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • jajko
  • sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie trochę dłużej niż podaje instrukcja na opakowaniu, aby się lekko rozgotowała. Brokuła również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i rozdrabniamy blenderem lub kroimy na małe kawałki. Do ostudzonej kaszy dodajemy brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sezam, jajko i przyprawy. Masę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, po czym lepimy z niej kotlety, które układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 40 minut w temp. 180 stopni.

kotlety_kasza