Przepis na zdrowe kotlety z kaszy jaglanej i brokuła, pieczone w piekarniku czyli bez użycia tłuszczu. Jeden kotlet to 82 kcal – ja zjadłam dwa i więcej nie dałam rady, bo są bardzo sycące.
Składniki (na ok 8 dużych kotletów):
- woreczek kaszy jaglanej (100 g)
- ok 300 g brokuła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sezamu
- jajko
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie trochę dłużej niż podaje instrukcja na opakowaniu, aby się lekko rozgotowała. Brokuła również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i rozdrabniamy blenderem lub kroimy na małe kawałki. Do ostudzonej kaszy dodajemy brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sezam, jajko i przyprawy. Masę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, po czym lepimy z niej kotlety, które układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 40 minut w temp. 180 stopni.
Zrobiłam i powiem tak: uwielbiamy brokuł, uwielbiamy kaszę jaglaną i uwielbiamy czosnek…..ale te kotlety są zwyczajnie niesmaczne, nikt nie chciał ich tknąć, szkoda tylko czasu i składników. Aczkolwiek jestem w stanie uwierzyć, że komuś z Was mogą zasmakować, wszak gusta są różne. Pozdrawiam
Czy takie upieczone kotlety można zamrozić i odgrzać później?
Teoretycznie tak, ale nigdy nie próbowałam tego robić.