Coś dla wielbicieli wątróbki. Pierogi są pyszne i bardzo syte.
Składniki (ok 30 pierogów):
Ciasto:
• 350 g mąki pszennej
• duża szczypta soli
• 180 ml ciepłej wody
• łyżka oleju
Farsz:
- 350 g wątróbek drobiowych
- 2 cebule
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i smażymy na patelni z posiekaną cebulą. Przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce do mięsa albo blendujemy.
Zabieramy się za ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na dwie części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wkładamy do wrzątku partiami i gotujemy około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię (chyba, że zrobiliśmy je z grubego ciasta, wtedy trochę dłużej). Odławiamy je łyżką cedzakową.
Gotowe pierogi podałam z podsmażoną cebulką i roztopionym masłem.
Zostaw odpowiedź