Przepis na ciasto, czy raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne.
Składniki:
Warstwa jabłkowa:
-
- 5 jabłek
- 3 galaretki agrestowe
- łyżka soku z cytryny
Warstwa śmietanowa:
-
- 650ml śmietany kremówki
- 200ml jogurtu greckiego
- 80g cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 125ml wody
- szczypta soli
Ponadto:
- ok 200 g herbatników
- tabliczka czekolady mlecznej
Przygotowanie
Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy je z tężejącą galaretką.
Na dnie blaszki (24x28cm) układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy aż ostygnie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do śmietany wsypujemy cukier puder, następnie dodajemy po łyżce jogurtu, cały czas ubijając. Na koniec cienką strużką wlewamy żelatynę. 3/4 masy wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników. Na to rozprowadzamy resztę masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pychotka🙂 bardzo szybkie i efektowne. Goscie mysleli ze to kupne🙂
Super ciasto