Jagodowa pokusa – sernik na zimno

Pyszny, lekki sernik na zimno z jagodami.

Składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 250 ml mleka

  • 180 g śmietany 30%

  • 4 łyżki żelatyny

  • szczypta soli

  • 200 g jagód

  • 3 łyżki cukru

  • opakowanie galaretki jagodowej

  • ok 200 g herbatników

Przygotowanie
W wersji z blenderem, do miski wrzucamy jagody (jakieś 150 g, resztę odstawiamy), twaróg, mleko i miksujemy. W wersji bez blendera, twaróg przekręcamy przez maszynkę, a jagody rozgniatamy. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy aż wystygnie. Do masy jagodowej dodajemy serki homogenizowane, cukier, ostygłą żelatynę i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę dodajemy do masy jagodowej i delikatnie mieszamy. Na blaszkę (24×24 cm) wykładamy herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i odstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i czekamy aż ostygnie. Na zastygłym serniku układamy resztę jagód i powoli wylewamy zimną, ale jeszcze nie zastygłą galaretkę. Ponownie odkładamy do lodówki na kilka godzin.

sernik_jagody