Pyszny, lekki sernik na zimno z jagodami.
Składniki:
-
400 g serka homogenizowanego waniliowego
-
250 g twarogu półtłustego
-
250 ml mleka
-
180 g śmietany 30%
-
4 łyżki żelatyny
-
szczypta soli
-
200 g jagód
-
3 łyżki cukru
-
opakowanie galaretki jagodowej
-
ok 200 g herbatników
Przygotowanie
W wersji z blenderem, do miski wrzucamy jagody (jakieś 150 g, resztę odstawiamy), twaróg, mleko i miksujemy. W wersji bez blendera, twaróg przekręcamy przez maszynkę, a jagody rozgniatamy. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy aż wystygnie. Do masy jagodowej dodajemy serki homogenizowane, cukier, ostygłą żelatynę i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę dodajemy do masy jagodowej i delikatnie mieszamy. Na blaszkę (24×24 cm) wykładamy herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i odstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i czekamy aż ostygnie. Na zastygłym serniku układamy resztę jagód i powoli wylewamy zimną, ale jeszcze nie zastygłą galaretkę. Ponownie odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zostaw odpowiedź