Pyszny, lekki sernik na zimno z jagodami.
Składniki:
400 g serka homogenizowanego waniliowego
250 g twarogu półtłustego
250 ml mleka
180 g śmietany 30%
4 łyżki żelatyny
szczypta soli
200 g jagód
3 łyżki cukru
opakowanie galaretki jagodowej
ok 200 g herbatników
Przygotowanie
W wersji z blenderem, do miski wrzucamy jagody (jakieś 150 g, resztę odstawiamy), twaróg, mleko i miksujemy. W wersji bez blendera, twaróg przekręcamy przez maszynkę, a jagody rozgniatamy. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy aż wystygnie. Do masy jagodowej dodajemy serki homogenizowane, cukier, ostygłą żelatynę i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę dodajemy do masy jagodowej i delikatnie mieszamy. Na blaszkę (24×24 cm) wykładamy herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i odstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i czekamy aż ostygnie. Na zastygłym serniku układamy resztę jagód i powoli wylewamy zimną, ale jeszcze nie zastygłą galaretkę. Ponownie odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zostaw odpowiedź