Pieczona łopatka w marynacie cytrynowej

Pyszne, miękkie i soczyste mięso z lekką nutą cytryny. Polecam na obiad.

Składniki:

    • 4 plastry łopatki
    • 2 cebule

Marynata:

  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • suszony majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy lub oleju
  • łyżka miodu
  • pół cytryny

Przygotowanie
Cytrynę wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie wyciskamy z niej sok, a skórkę ścieramy na drobnej tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i wylewamy na plastry łopatki. Mięso obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Cebule kroimy w plastry. Mięso z marynatą i cebulę wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temp 180 C przez około godzinę (zależy od grubości plastrów). Na 15 minut przed końcem rękaw można przeciąć, aby łopatka się zarumieniła.

lopatka