Pyszne, miękkie i soczyste mięso z lekką nutą cytryny. Polecam na obiad.
Składniki:
- 4 plastry łopatki
- 2 cebule
Marynata:
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- suszony majeranek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
- łyżka oliwy lub oleju
- łyżka miodu
- pół cytryny
Przygotowanie
Cytrynę wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie wyciskamy z niej sok, a skórkę ścieramy na drobnej tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i wylewamy na plastry łopatki. Mięso obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Cebule kroimy w plastry. Mięso z marynatą i cebulę wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temp 180 C przez około godzinę (zależy od grubości plastrów). Na 15 minut przed końcem rękaw można przeciąć, aby łopatka się zarumieniła.
Zostaw odpowiedź