Prosty przepis na biszkoptowe ciasto z rabarbarem (mogą być inne owoce), które robi się błyskawicznie.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 150 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- 5 sporych łodyg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na jakieś pół godziny i odlewamy sok, który się wytworzył. Jajka ubijamy mikserem przez około 5 minut. Następnie dalej ubijając wsypujemy cukier, po chwili mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wym 24x24cm). Rabarbar mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35-40 minut.
Zostaw odpowiedź