Moja dzisiejszy propozycja na smaczny obiad to smażone, lekko pikantne skrzydełka w panierce i surówka z kalarepy, marchwi i sałaty.
Składniki:
Skrzydełka:
- 8 skrzydełek z kurczaka
Marynata
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sól, pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- papryka ostra
- chili w proszku
Panierka
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 4 łyżki maki pszennej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
Surówka:
- mała kalarepa
- 2 marchewki
- mała główka sałaty
- kubeczek jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, odrobina cukru
Przygotowanie
Skrzydełka kroimy na stawach na trzy części, lotki wyrzucamy. W misce mieszamy składniki na marynatę, smarujemy nią mięso i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Mąki mieszamy ze sobą. Wprost z marynaty przekładamy mięso do panierki i obtaczamy z dwóch stron. Na rozgrzanym tłuszczu układamy skrzydełka. Smażymy z każdej strony, aż się ładnie zrumieni.
Robimy surówkę: marchew i kalarepę ścieramy na tarce i grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Warzywa posypujemy przyprawami i mieszamy z jogurtem.
Zostaw odpowiedź