Panierowane skrzydełka i surówka z kalarepą

Moja dzisiejszy propozycja na smaczny obiad to smażone, lekko pikantne skrzydełka w panierce i surówka z kalarepy, marchwi i sałaty.

Składniki:

Skrzydełka:

    • 8 skrzydełek z kurczaka

Marynata

    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • sól, pieprz
    • czosnek niedźwiedzi
    • papryka ostra
    • chili w proszku

Panierka

  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia

 

Surówka:

  • mała kalarepa
  • 2 marchewki
  • mała główka sałaty
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, odrobina cukru

Przygotowanie
Skrzydełka kroimy na stawach na trzy części, lotki wyrzucamy. W misce mieszamy składniki na marynatę, smarujemy nią mięso i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Mąki mieszamy ze sobą. Wprost z marynaty przekładamy mięso do panierki i obtaczamy z dwóch stron. Na rozgrzanym tłuszczu układamy skrzydełka. Smażymy z każdej strony, aż się ładnie zrumieni.
Robimy surówkę: marchew i kalarepę ścieramy na tarce i grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Warzywa posypujemy przyprawami i mieszamy z jogurtem.

skrzydelko_surowka