Ta zapiekanka to dobry sposób na zużycie wędlin zalegających w lodówce.
Składniki:
-
250 g makaronu świderki
-
250 g wędliny (kiełbasy, szynki, boczku itp.)
-
garść oliwek zielonych
-
papryka czerwona
-
puszka kukurydzy
-
200 ml jogurtu
-
jajko
-
150 g sera żółtego
-
papryka wędzona
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i wędlinę kroimy w paski. Kukurydzę odsączamy, oliwki przekrawamy na pół. Jogurt i jajko mieszamy ze sobą, dodajemy połowę startego sera żółtego. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy i mieszamy. Wsypujemy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy jakieś 25 min w temp 180 C.
Zostaw odpowiedź