Jeśli macie w lodówce plastry schabu, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam przepis na tę zapiekankę. Jest pyszna i będzie stanowić miłe urozmaicenie codziennych obiadów.
Składniki:
- 4 plastry schabu
- cebula
- 200 g pieczarek
- 6-7 średnich ziemniaków
- 200 g śmietany 18%
- 200 g śmietany 30%
- jajko
- musztarda (łagodna)
- sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Mięso obficie nacieramy przyprawami. Każdy plaster smarujemy musztardą z obu stron. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę siekamy w piórka, pieczarki w plasterki. Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół albo na ćwiartki. Schab podsmażamy na patelni z obu stron. Na drugiej patelni na maśle smażymy pieczarki z cebulą. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół niego układamy ziemniaki, a na wierzch wykładamy cebulę z pieczarkami. Śmietany, jajko, łyżeczkę musztardy i przyprawy mieszamy ze sobą i sosem polewamy mięso.
Schab zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (najpierw pod przykryciem, na jakieś 20 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę).
Bard Iubie Twoje przepise są smaczne i łatwe do przygotowania.Dziękuje Barb.