Przepis na pszenno-żytnie bułeczki na drożdżach z pieczarkami i serem żółtym. Podałam z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 1 i 1/2 szklanki mleka (370 g)
- 2 łyżki oliwy
- jajko
- łyżeczka soli
- 50 g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka cukru
Nadzienie:
- 450 g pieczarek
- 2 cebule
- 200 g sera żółtego
- jajko
- 180 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąk dodajemy sól, jajko, resztę ciepłego mleka, oliwę i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Kiedy trochę przestygną, mieszamy je z jajkiem, jogurtem i przyprawami. Ser ścieramy na tarce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (ja zrobiłam 6 wielkich pizzerinek, można zrobić 10 mniejszych). Formujemy w koła, czy jak w moim przypadku łódki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 25 minut. Po tym czasie na bułki nakładamy masę pieczarkową i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku jeszcze przez ok 40 minut, aż zrobią się lekko złote.
25 minut +40 minut ??? nie spieką sie na wiór ???
Zależy od piekarnika. Najlepiej po prostu sprawdzać co jakiś czas, czy są już upieczone, jeśli nie znamy możliwości naszego piekarnika.