Lekki, wręcz dietetyczny sernik za zimno z melonem. Jeśli użyjemy twarogu i jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu, a ciasto podzielimy na 9 porcji, to jedna będzie miała 210 kcal.
Składniki:
- opakowanie biszkoptów
- melon
- 4 łyżki żelatyny
- 250 g zmielonego twarogu
- 330 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
- 250 ml mleka skondensowanego (light)
- galaretka cytrynowa
Przygotowanie
Na blaszce (moja ma wymiary ok 24x24cm) układamy biszkopty. Melona obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę i miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy twaróg i melona, na końcu wlewamy cienką stróżką zimną (ale jeszcze płynną) żelatynę. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody. Mleko ubijamy mikserem na pianę. Powoli dodajemy zimną (płynną) galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Mleczną piankę wylewamy na zastygniętą masę serową. Sernika ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zostaw odpowiedź