Podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć makowca 😉 Polecam przepis na biszkopt przełożoną masą makową – w wersji szybkiej z gotową masą makową albo w wersji smaczniejszej z własnoręcznie przygotowaną.
Składniki:
Ciasto:
- 7 jaj
- szklanka cukru
- półtora szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka octu
Masa makowa:
- puszka gotowej masy makowej
albo:
- 500 maku
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła
- 3 łyżki miodu
- ok 230 g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczy)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- ok 200 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x26cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na trzy warstwy.
Mak zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie dokładnie odcedzamy, studzimy i mielimy 2 razy. Do maku dodajemy bakalie, miód, jajka, mąkę i cukier. Mieszamy dokładnie. W rondelku rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy masę makową i mieszamy. Masę chwilę podgrzewamy. Dolny blat biszkopta smarujemy powidłami śliwkowymi, na niego wykładamy połowę masy makowej, nakrywamy posmarowanym powidłami drugim blatem i czynność powtarzamy.
Masło, kakao, cukier i wodę rozpuszczamy w rondelku, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Lekko schłodzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta.
Zostaw odpowiedź