Podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć makowca 😉 Polecam przepis na biszkopt przełożoną masą makową – w wersji szybkiej z gotową masą makową albo w wersji smaczniejszej z własnoręcznie przygotowaną.
Składniki:
Ciasto:
Masa makowa:
albo:
Dodatkowo
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x26cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na trzy warstwy.
Mak zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie dokładnie odcedzamy, studzimy i mielimy 2 razy. Do maku dodajemy bakalie, miód, jajka, mąkę i cukier. Mieszamy dokładnie. W rondelku rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy masę makową i mieszamy. Masę chwilę podgrzewamy. Dolny blat biszkopta smarujemy powidłami śliwkowymi, na niego wykładamy połowę masy makowej, nakrywamy posmarowanym powidłami drugim blatem i czynność powtarzamy.
Masło, kakao, cukier i wodę rozpuszczamy w rondelku, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Lekko schłodzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…