Podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć makowca 😉 Polecam przepis na biszkopt przełożoną masą makową – w wersji szybkiej z gotową masą makową albo w wersji smaczniejszej z własnoręcznie przygotowaną.

Składniki:

Ciasto:

  • 7 jaj
  • szklanka cukru
  • półtora szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu

Masa makowa:

  • puszka gotowej masy makowej

albo:

    • 500 maku
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 250 g masła
    • 3 łyżki miodu
    • ok 230 g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczy)
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • ok 200 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x26cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na trzy warstwy.
Mak zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie dokładnie odcedzamy, studzimy i mielimy 2 razy. Do maku dodajemy bakalie, miód, jajka, mąkę i cukier. Mieszamy dokładnie. W rondelku rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy masę makową i mieszamy. Masę chwilę podgrzewamy. Dolny blat biszkopta smarujemy powidłami śliwkowymi, na niego wykładamy połowę masy makowej, nakrywamy posmarowanym powidłami drugim blatem i czynność powtarzamy.
Masło, kakao, cukier i wodę rozpuszczamy w rondelku, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Lekko schłodzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago