Podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć makowca 😉 Polecam przepis na biszkopt przełożoną masą makową – w wersji szybkiej z gotową masą makową albo w wersji smaczniejszej z własnoręcznie przygotowaną.
Składniki:
Ciasto:
Masa makowa:
albo:
Dodatkowo
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x26cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na trzy warstwy.
Mak zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie dokładnie odcedzamy, studzimy i mielimy 2 razy. Do maku dodajemy bakalie, miód, jajka, mąkę i cukier. Mieszamy dokładnie. W rondelku rozpuszczamy masło, stopniowo dodajemy masę makową i mieszamy. Masę chwilę podgrzewamy. Dolny blat biszkopta smarujemy powidłami śliwkowymi, na niego wykładamy połowę masy makowej, nakrywamy posmarowanym powidłami drugim blatem i czynność powtarzamy.
Masło, kakao, cukier i wodę rozpuszczamy w rondelku, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Lekko schłodzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…