Połączenie śledzia ze świeżym ogórkiem jest trochę nietypowe, ale smaczne. Polecam przepis na świąteczny stół.
Składniki:
- 500 g śledzi matiasów
- długi ogórek
- 2 małe cebula
- 400 ml jogurtu naturalnego greckiego
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie osuszamy je i kroimy w paski grubości ok 5 cm.
Ogórka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Cebule kroimy w piórka, zalewamy gorącą wodą i również odstawiamy na 15 minut.
Ogórek puści wodę, którą należy dokładnie odcisnąć. Cebulę odcedzamy.
Śmietanę mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkiem, cebulą i przyprawami. Sos mieszamy ze śledziem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zostaw odpowiedź