Przepis na kotlety z jajek z dodatkiem pora, idealne na bezmięsny obiad.
Składniki (na 5 średnich kotlecików):
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- jedna czerstwa bułka (kajzerka)
- 2 łyżki kaszy manny
- średni por
- sól, pieprz
- bułka tarta
Przygotowanie
Por kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy. Bułkę moczymy w wodzie, kiedy zmięknie odciskamy dokładnie. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy z bułką. Do bułki i jajek dodajemy por, surowe jajko, kaszę manną i przyprawy. Składniki mieszamy ze sobą. Jeśli masa jest zbyt luźna, dosypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Zostaw odpowiedź