Szybkie placuszki z jabłkami, podobne do racuchów, tylko bez sody, której nie toleruję w potrawach.
Składniki (na 6 placuszków):
- 4 średnie jabłka
- 2 jajka
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z mlekiem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, na końcu mąkę (cały czas miksując). Do ciasta dodajemy obrane, starte na tarce o grubych oczkach jabłka i mieszamy łyżką, następnie dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy składniki. Na rozgrzany olej układamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Zostaw odpowiedź