Prosty przepis na plastry karkówki pieczone w wywarze cebulowym.
Składniki:
- 4-5 plastrów karkówki
- 2 duże cebule
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 350 ml bulionu
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- tymianek, papryka ostra
Przygotowanie
Karkówkę solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę kroimy w piórka. Karkówkę odsączamy z tłuszczu, smarujemy musztardą, oprószamy przyprawami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na nią układamy cebulę i wylewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45 min, potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20 min. Sos który się wytworzy można zmiksować i podać z karkówką. Ja podałam bez miksowania.
Zostaw odpowiedź