Przepis na ciekawą i tanią przekąskę. Kuleczki najlepiej smakują na zimno z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 6 kromek chleba (może być czerstwy
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki
- 150 g żółtego sera
- 200 g boczku wędzonego
- oregano, sól, pieprz, papryka ostra
- szczypta soli
Przygotowanie
Chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i wbijamy jajka. Odstawiamy na chwilę, następnie miksujemy blenderem, albo rozgniatamy widelcem. Dodajemy przyprawy, mąkę, boczek pokrojony w drobną kostkę i ser starty na tarce. Mieszamy dokładnie, jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy mąkę. Formujemy kuleczki wielkości małej mandarynki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp 180 C.
Zostaw odpowiedź