Przepis na smaczną i treściwą zupę z warzywami i pysznymi pietruszkowymi pulpetami.
Składniki:
- 2 spore marchwie
- pół szklanki mrożonego groszku
- duża pietruszka
- 3 ogórki konserwowe
- 4 duże ziemniaki
- pół czerwonej papryki
- cebula
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra
Pulpety:
- 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- jajko
- 2 łyżki natki pietruszki (suszonej lub świeżej)
- ok 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- mąka
Przygotowanie
W misce mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki na pulpety (prócz mąki). Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy jeszcze bułki tartej. Z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące.
Ziemniaki, marchew, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę ścieramy na tarce. Ogórki kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę, marchew i pietruszkę.
Do garnka wlewamy 1,5- 2 litry wody. Wsypujemy podsmażone warzywa i zagotowujemy. Następnie dodajemy pulpety i ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy, ogórki i groszek. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy jeszcze przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy.
Zostaw odpowiedź