Zupa warzywna z pulpetami

Przepis na smaczną i treściwą zupę z warzywami i pysznymi pietruszkowymi pulpetami.

Składniki:

  • 2 spore marchwie
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • duża pietruszka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 duże ziemniaki
  • pół czerwonej papryki
  • cebula
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra

Pulpety:

  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki (suszonej lub świeżej)
  • ok 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • mąka

Przygotowanie
W misce mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki na pulpety (prócz mąki). Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy jeszcze bułki tartej. Z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące.
Ziemniaki, marchew, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę ścieramy na tarce. Ogórki kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę, marchew i pietruszkę.
Do garnka wlewamy 1,5- 2 litry wody. Wsypujemy podsmażone warzywa i zagotowujemy. Następnie dodajemy pulpety i ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy, ogórki i groszek. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy jeszcze przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy.

zupa_pulpety