Przepis na pyszne kotlety z młodej kapusty. Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów.Składniki:
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- marchew
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy. Pokrojoną przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. I odstawiamy na godzinę. Koperek siekamy, marchew ścieramy na tarce. Kapustę dokładnie odsączamy z wody (najlepiej wycisnąć w dłoniach). Dodajemy do niej koper, marchew, jajka, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie można dodać jeszcze bułki tartej, jeśli masa jest zbyt luźna. Z tak przygotowanej masy w dłoniach formujemy kotleciki i smażymy z dwóch stron do zrumienienia na rozgrzanym oleju.
Zostaw odpowiedź