Pyszny pomysł na letni obiad. Młode ziemniaki z boczkiem, podane z mizerią z ogórków smakują wyśmienicie.
Składniki:
- 600 g małych młodych ziemniaków
- 250 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- łyżka masła
- pęczek koperku
- łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą albo zeskrobujemy skórkę. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i posypujemy nimi ziemniaki. Całość oprószamy papryką, solą i pieprzem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 15 bez przykrycia. Po wyciągnięciu ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem.
Zostaw odpowiedź