Ryba zapiekana z warzywami

Przepis na smaczny bezmięsny obiad, czyli filety rybne zapiekane z warzywami pod serowo-śmietanową kołderką.

Składniki:

  • 500 g filetów z ulubionej ryby
  • spora marchew
  • pietruszka
  • por
  • pół czerwonej papryki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka lub ostra papryka

Przygotowanie
Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na maśle do miękkości. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z podsmażonymi warzywami.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy na dnie warzywa, a na nich układamy rybę.
Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce i przyprawami. Sos wylewamy na rybę i rozsmarowujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 min.

ryba_warzywa