Sałatka z młodymi ziemniakami i pieczoną papryką

Smaczna sałatka z ziemniakami, papryką i ogórkiem, która świetnie sprawdzi się na grilla.

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 2 papryki czerwone
  • 4 ogórki konserwowe (małosolne też będą dobre)
  • puszka groszku
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z  piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę. Ziemniaki, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Groszek odsączamy na sitku. Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski, dodajemy przyprawy, majonez i musztardę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy sałatkę na godzinkę do lodówki.

salatka_ziemniak_pap