Przepis na smaczne ciasto z jagodami, które szybko się robi i nie wymaga wiele pracy. Zamiast jagód można dodać inne owoce. Ciasto jest mało słodkie, można dodać więcej cukru jeśli lubicie.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki oleju (rzepakowy)
- 3 duże jaja
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki jagód
Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i olej. Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wym. ok 23x23cm). Na ciasto wysypujemy jagody. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Można sprawdzić wykałaczką czy jest upieczone i ew. jeszcze chwilę dopiec. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź