Przepis na smaczne danie obiadowe czyli kurczaka pieczonego w piekarniku z kiszoną kapustą.
Składniki:
- ok. 1 kg udek z kurczaka (mogą być skrzydełka, ćwiartki, piersi)
- 500 g kapusty kiszonej
- cebula
- 200 g pieczarek
- 150 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Części z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą, pieprzem i papryka. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Oba składniki smażymy na patelni, aż z pieczarek odparuje woda.
Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą, odciskamy, kroimy i dodajemy do pieczarek z cebulą. Krótko wszystko smażymy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy ok. 10-15 minut. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką.
Kapustę z pieczarkami wykładamy na dno naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Na niej układamy kurczaka.
Pieczemy około godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C. 15 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę.
Zostaw odpowiedź