Wariacja na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Takie placki podaję z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 7-8 sporych ziemniaków
- cebula
- 200 g pieczarek
- jajko
- 3 łyżki mąki
- po pół łyżeczki curry i wędzonej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z nich wodę, dodajemy pieczarki z cebulą, jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę układamy placuszki. Pieczemy je w 200 C przez ok 20 min, następnie wyjmujemy blaszkę, odwracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok 15 min.
Zostaw odpowiedź