Przepis na smaczne i syte placuszki z twarogu. Podałam z powidłami śliwkowymi.
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu
- 3 jaja
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki śmietany
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie
Do miski wkładamy ser i rozkruszamy widelcem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę, cukier, ostudzone masło, mąkę i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto, lekko rozpłaszczamy, aby uformowało się w placuszki. Smażymy z obu stron na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Czy make przenna mozna zastapoc inna?
Można dać dowolną mąkę, którą lubimy.