Kokosowe risotto z warzywami

Przepis na pyszne, aksamitne risotto z mleczkiem kokosowym, marchewką i groszkiem.

Składniki:

  • ok 180 g ryżu arborio
  • puszka mleczka kokosowego (400g)
  • 200 g groszku mrożonego
  • cebula
  • duża marchew
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • około szklanki bulionu warzywnego
  • płaska łyżeczka curry
  • chili jalapeno kruszone lub papryka chili w proszku, czy ostra papryka
  • pieprz biały, sól himalajska

Przygotowanie
W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy chochelkę bulionu i gotujemy do momentu, aż ryż go wchłonie, wtedy wlewamy kolejną porcję.
W międzyczasie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew. W miarę potrzeby wlewamy bulion, a kiedy skończy się bulion ryż podlewamy mlekiem kokosowym.
Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dusimy do miękkości wszystkich składników.

risotto_kokos