Przepis na pyszne, aksamitne risotto z mleczkiem kokosowym, marchewką i groszkiem.
Składniki:
- ok 180 g ryżu arborio
- puszka mleczka kokosowego (400g)
- 200 g groszku mrożonego
- cebula
- duża marchew
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- około szklanki bulionu warzywnego
- płaska łyżeczka curry
- chili jalapeno kruszone lub papryka chili w proszku, czy ostra papryka
- pieprz biały, sól himalajska
Przygotowanie
W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy chochelkę bulionu i gotujemy do momentu, aż ryż go wchłonie, wtedy wlewamy kolejną porcję.
W międzyczasie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew. W miarę potrzeby wlewamy bulion, a kiedy skończy się bulion ryż podlewamy mlekiem kokosowym.
Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dusimy do miękkości wszystkich składników.
Zostaw odpowiedź