Rolada szpinakowa z tuńczykiem

Przepis na efektowną i smaczną przekąskę, która na pewno zrobi wrażenie na niejednej imprezie.

Składniki:

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • łyżka oleju
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz

Nadzienie

  • serek kanapkowy
  • puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
  • 2–3 ogórki konserwowe
  • sol, pieprz

Przygotowanie
Szpinak odmrażamy, podsmażamy na oleju, aż odparuje z niego woda. Odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do szpinaku dodajemy żółtka, mąkę, przyprawy i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy białka i mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą.
Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt i wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 15- 20 minut.
Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Odstawiamy, aż trochę przestygnie. Następnie rozsmarowujemy na nim serek, układamy kawałki odsączonego tuńczyka na całej powierzchni. Przy jednym z brzegów układamy paski ogórka. Następnie wszystko zwijamy w roladę, potem zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Roladę kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

rolada_szpinak7