Rozgrzewająca zupa gulaszowa

Zupa w sam raz na chłodne jesienne dni – bardzo syta i pożywna.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
  • 250 g passaty pomidorowej
  • papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • spora marchew
  • 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • ok 500 ml bulionu
  • ok łyżka mąki pszennej
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • papryka ostra
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Cebulę i mięso podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki lub kostkę marchew i dusimy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową i paprykę pokrojoną w paski. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy ogórki pokrojone w plasterki. Łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Mieszamy dokładnie.zupa_gulasz