Zupa w sam raz na chłodne jesienne dni – bardzo syta i pożywna.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
- 250 g passaty pomidorowej
- papryka czerwona
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- spora marchew
- 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
- ok 500 ml bulionu
- ok łyżka mąki pszennej
- liście laurowe, ziele angielskie
- natka pietruszki
- papryka ostra
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Cebulę i mięso podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki lub kostkę marchew i dusimy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową i paprykę pokrojoną w paski. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy ogórki pokrojone w plasterki. Łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Mieszamy dokładnie.
Zostaw odpowiedź