Przepis na smaczną, bezmięsną zapiekankę z makaronem tortellini, pieczarkami, porem i groszkiem.
Składniki:
- opakowanie makaronu tortellini
- ok 200 g pieczarek
- por
- puszka groszku
- 150 g sera żółtego
- 180 ml śmietany 30%
- pół szklanki bulionu (można ominąć)
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plasterki, pora w piórka. Oba składniki podsmażamy na maśle. Kiedy sok z pieczarek odparuje, wlewamy bulion i śmietanę i dusimy do momentu, aż sos o połowę się zredukuje. Makaron przekładamy do miski, dodajemy pieczarki z porem, groszek i przyprawy. Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 minut w temp 180 C.
Zostaw odpowiedź