Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną, która nie wymaga wielu składników.
Składniki:
- 7-8 średnich ziemniaków
- duży por
- cebula
- 3 jajka
- ok 180 ml śmietany 18%
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka ostra
- szczypiorek
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Studzimy i obieramy ze skórki. Por i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy por z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty i przyprawy. Mieszamy. Sosem jajecznym polewamy zapiekankę. Całość zapiekamy około 25 minut w temp 180 C. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zostaw odpowiedź