Szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. Deser Rajska Chmurka z mascarpone i bitą śmietaną zasmakuje wszystkim łasuchom.
Składniki:
- ok 200 g okrągłych biszkoptów
- szklanka mleka
- 50 g wiórków kokosowych
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 30%
- 3 łyżki drobnego cukru (może być cukier puder)
- garść ulubionych owoców (maliny, jagody, truskawki)
Przygotowanie
Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, następnie dokładnie wycieramy. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy i miksujemy.
Na małej blaszce (moja ma wym. ok 23x23cm) układamy biszkopty najpierw zamoczone w mleku. Na biszkopty wykładamy masę z serkiem mascarpone, wygładzamy i układamy kolejną warstwę biszkoptów. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Deser odkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ulubionymi owocami.
Zostaw odpowiedź