Przepis na pyszną pieczeń z mięsa mielonego ze skwarkami z boczku i smażoną cebulką, polaną sosem koperkowym to pomysł na wyśmienity obiad. Podajemy z kluskami śląskimi albo ziemniakami i ulubioną surówką.
Składniki na pieczeń z mięsa mielonego:
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- jajko
- duża cebula
- 250 g boczku
- pól szklanki mleka
- bułka pszenna
- 100 g kaszy manny
- łyżka masła
- sól, pieprz, tymianek, pietruszka
Przygotowanie
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano. Odstawiamy do ostygnięcia. Bułkę moczymy w mleku. Do miski przekładamy mięso mielone, odciśniętą i rozdrobnioną widelcem bułkę, kaszę manną, boczek z cebulą. Wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Masę wykładamy do keksówki (ok. 22cm długości). Jeśli jest blaszana, najpierw wykładamy ją papierem do pieczenia, moja jest sylikonowa, więc nie było takiej potrzeby. Wierzch pasztetu wyrównujemy i układamy na nim wiórki masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę, aż wierzch pasztetu lekko zbrązowieje.
Sos koperkowy:
- ok 3 łyżki masła
- 2/3 szklanki bulionu
- ok 2 łyżki mąki
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy zimny bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Gotujemy na małym gazie przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Zostaw odpowiedź